miercuri, 14 mai 2014



Grupul de suport pentru părinți
Ascultă-ți inima”





Prin grupul de suport terapeutic pentru părinții cu copii cu malformații congenitale cardiace (MCC) vom acorda sprijin emoțional părinților care trec sau au trecut, alături de copiii lor, prin situații medicale dificile, însoțite de multe ori de emoții foarte intense.

Părinții unui copil diagnosticat cu o MCC au nevoie de diferite tipuri de ajutor ca să facă față dificultăților medicale ale copilului lor (ajutor logistic, medical, financiar, uman).
Nevoia de suport emoțional, deși nu apare de multe ori în prim plan, e foarte importantă, cu impact asupra părintelui dar și în relația părinte-copil. Fie că este vorba de șocul aflării diagnosticului de MCC sau de investigații și îngrijiri medicale pe termen scurt, mediu sau lung, viața părintelui și, implicit, cea a copilului cu MCC poate fi mult îmbunătățită atunci când părintele este sprijinit emoțional.

Deseori, vrem să fim puternici pentru copiii noștri atunci când ei sunt în spital și trec prin clipe atât de grele, uneori chiar la limita supraviețuirii. Ca să putem funcționa, luând decizii medicale importante, fiind prezenți pentru copil, îngrijindu-l și discutând cu echipa medicală, noi părinții încercăm să nu ne lăsăm copleșiți de ceea ce simțim (frică, durere, disperare, panică, furie, bucurie sau ușurare). Intensitatea acestor emoții poate să fie copleșitoare și greu de dus de unul singur.

Vom construi împreună un spațiu potrivit pentru a explora aceste trări emoționale, alături de subiecte/întrebări precum:

  • Cum au trăit ceilalți părinți experiența aflării diagnosticului de MCC și cea a parcursului medical al copilului lor?
  • Cum m-am schimbat eu ca părinte în urma diagnosticului pus copilului meu și a demersurilor medicale?
  • Cum s-a schimbat familia noastră? Cum au fost afectați ceilalți copii/membrii ai familiei/viața de cuplu?
  • Cum îl poate afecta pe copilul meu la nivel emoțional experiența spitalizării (operații, analize, investigații, controale)?
  • Cum pot să-i ofer sprijin emoțional copilului meu?
  • Diagnosticul de MCC: o normalitate/o inferioritate/un handicap/un dar special pentru copilul meu?
  • Cum și de la cine cer ajutor atunci când îmi este greu? Ce resurse sunt importante pentru mine ca părinte?

Facilitatori: Adina Tița, psiholog clinician și psihoterapeut și Dora Deac, psihoterapeut.

Adina este psiholog clinician, psihoterapeut, cu experiență de 13 ani în lucrul cu părinți și copii și facilitator de grupuri pentru părinți începând din 2006.

Dora este psihoterapeut, cu experiență în lucrul cu adulții, lucrul cu copii, consiliere parentală.

Durată: 10 întâlniri, de câte 2,5 ore, cu o frecvență săptămânală, București. Grupul va fi deschis către participanți noi. Ne propunem sa existe o continuitate a grupului și după aceste 10 întâlniri.

Data de începere a grupului: va fi stabilita in functie de solicitarile primite.

Locația va fi comunicată ulterior celor care se înscriu la grup.

Contact și înscrieri: adina.tita@gmail.com, 0721802748 (Adina), 0723173790 (Dora).



Vă așteptăm cu drag!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu